g. colţescu, pató a., a. atanasescu, l. vesalon
Szótár plurális társadalmaknak
 

 
 
 
    szótárak    » szótár plurális társadalmaknak
  kezdőbetük a b c d e f g h i j k l m n o p r s t v x  
 
 

| észrevételeim vannak

| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm

 
keresés

kulcsszó:

 

Etnocídium
» Meghatározás
» Etimológia
» Lásd még

Meghatározás. Az etnocídium általános meghatározás szerint egy etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztítása. A történelem számos olyan kísérletet ismer, amelynek során egy etnikai csoport egy másik etnikai csoport megsemmisítésére törekedett. Ha a kísérletek számát, az atrocitások intenzitását vagy az áldozatok számát tekintjük, az etnocídium a legkomolyabb formában a zsidók ellen irányult. Csak a második világháború folyamán több mint hatmillió zsidót semmisítettek meg a koncentrációs táborokban.
Noha a civilizáció is ismeri az etnocídiumot, csupán egy személyt állítottak bíróság elé és ítéltek el ezzel a váddal nemzetközi büntető hatóságok által. A Ruandai Nemzetközi Bíróság a hutu törzs vezetőjét, Jean-Paul Akayesu-t bűnösnek találta a tuci törzs elleni genocídium, egész pontosan etnocídium bűntettének végrehajtásában. Civilek ezrei, köztük nők és gyermekek ellen elkövetett gyilkosság, kínzás, erőszak bűncselekményeiben való részvétel és az ezekre való felbujtás vádjával perelték be és ítélték el.
A kifejezést a genocídiummal rokon értelemben szokás használni.
A. K.

Etimológia. A kifejezés két elemből áll, az ethnos görög eredetű, jelentése 'törzs', illetve a latin occido, -ere, 'gyilkolni'.

Lásd még: emberiség elleni bűncselekmények, genocídium, holokauszt

Az oldal tetejére
 
kapcsolódó

» a szótárról
» a szerzők

 
     

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2021
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék